Site Loader

Fatima was zeven maanden oud en ernstig ondervoed toen haar moeder, Anoosha, haar naar de mobiele voedingskliniek van Medair bracht. Anoosha had niet genoeg melk om Fatima borstvoeding te geven en melkpoeder was te duur. “We dachten dat we Fatima zouden gaan verliezen, er was niets dat we konden doen om haar leven te redden”, vertelt Anoosha.

Als een buurman op een dag Anoosha bezoekt en Fatima ziet, maakt hij zich grote zorgen over haar gezondheid. Hij raadt Anoosha aan om de mobiele voedingskliniek van Medair te bezoeken. Dat doet ze.

In de mobiele voedingskliniek wordt Fatima meteen door medewerkers van Medair onderzocht. Ze constateren dat Fatima ernstige ondervoed is en direct opgenomen moet worden in het voedingsprogramma. Tijdens de behandeling van Fatima, spreken de gezondheidsassistenten van Medair met Anoosha over de juiste voedingstechniek voor zuigelingen. Daarnaast krijgt ze voorlichting over manieren om de hygiëne rond het huis te verbeteren.

 

Pindakaas uit een zakje

Fatima krijgt een compleet noodpakket Plumpy’Nut mee om verder aan te sterken. Ondervoede kinderen die bij een noodpost van Medair komen, krijgen meestal direct dit bijzondere zakje voeding. Plumpy’Nut is een mengsel van pindapasta met plantaardige olie, melkpoeder, hoogwaardige proteïnen, vitaminen en mineralen. De inhoud van dit zakje geeft kinderen nieuwe energie en groei waardoor ze binnen 2 weken weer op krachten zijn en na 6 weken voldoende zijn aangesterkt. Het pindakaasmengsel is lang houdbaar zonder koeling en kan gemakkelijk worden vervoerd en afgeleverd, ook naar afgelegen gebieden.

In heel Zuid-Afghanistan zorgen aanhoudende conflicten en beperkte toegang tot gezondheids- en voedingsdiensten, voor ondervoeding bij jonge kinderen zoals Fatima. De mobiele voedingsteams van Medair reizen door de regio om afgelegen gemeenschappen te bereiken die niet zomaar naar een ziekenhuis toe kunnen.

Bij hun tweede bezoek aan de voedingskliniek arriveert Anoosha met een grote glimlach op haar gezicht: “Ik heb weer moedermelk, vertelt ze blij. Dat komt omdat ik heb gedaan wat de gezondheidsassistanten me aanraden.” En als de verpleegsters Fatima onderzoeken, merken ze dat haar gezondheid ook flink is verbeterd.

Fatima zit inmiddels in de laatste dagen van haar herstel, en de verpleegsters zien bij elk bezoek dat ze in gewicht toeneemt. “Mijn familie is onder de indruk van hoe snel ze is hersteld. We zijn verbaasd, het is alsof er een wonder gebeurt met mijn kind, “zegt Anoosha. “Ik mijn hele dorp vertellen hierover en wat ik hier heb geleerd ga ik doorgeven aan iedereen die ik moet.”

Met behulp van de Plumpy Nut pindapasta komen ondervoede kinderen langzaam weer op krachten. Een complete behandeling noodvoeding voor 1 kind, gedurende 1 maand kost Medair 40 euro. Draag jij hier aan bij?

Doe een donatie

Post Author: Jacobjan