Site Loader

Op een glooiende heuvel in de Afghaanse Centrale Hooglanden ontmoeten we Delara en haar man Ezatullah, die aan het werk zijn de de grote moestuin vlakbij hun huis. “We hebben spinazie, prei, tomaten, koriander, kool, pompoen, groene peper en nog meer!” vertelt Delara.

Delara is een van de 1.850 vrouwen in de Centrale Hooglanden die van Medair zaden en training krijgen voor een moestuin bij hun huis. Ze heeft ook voorlichting gekregen over het belang van borstvoeding, voedzaam eten en hygiënische gewoonten thuis. “Dit soort dingen wisten we eerst niet,” zegt Delara. “We hebben zo veel geleerd van de voorlichters en we hebben vaak training gekregen over hygiëne, voeding en moestuinen.”

In deze afgelegen regio hebben de mensen tijdens de strenge winters geen toegang tot markten waar eten verkocht wordt. De families moeten zien te overleven met wat ze tijdens de zomermaanden kunnen verbouwen. Van oudsher proberen de families genoeg voedsel op te slaan om de winter door te komen. Maar het is zelden genoeg en zo komen ze terecht in een gevaarlijk ‘voedselgat’, waarin ze honger lijden. Medair werkt in deze gemeenschappen om ervoor te zorgen dat de families voldoende hebben, zelfs tijdens de winter.

“In de winters hadden de families alleen brood met thee of aardappelsoep, maar nu hebben ze ook groenten. Ze eten dus veel gevarieerder en dat is goed voor hun gezondheid,” vertelt Omar, noodhulpmedewerker van Medair.

Tijdens de moestuintraining zien vrouwen hoe ze groenten kunnen drogen, zodat ze er tijdens de wintermaanden van kunnen eten. “We kunnen nu eten langer dan zes weken goed houden, dus kunnen we ook wat bewaren voor de koude maanden,” zegt Ezatullah.

“Dit jaar hebben we ook groenten en niet alleen brood en thee,” lacht Delara. “We hebben nu verschillende soorten eten.”

De gezondheidsvoorlichters van Medair werken in de dorpen van de Centrale Hooglanden. Ze trainen vrouwen zodat ze nieuwe vaardigheden en kennis opdoen. Het project heeft vrouwen ook geleerd om op nieuwe manieren voor hun gezinnen te zorgen.

“Vroeger werden vrouwen uitgelachen als ze op het land werkten. Ik wist niet hoe ik een schep moest vasthouden,” vertelt Delara. “Maar nu vind ik het heel boeiend. Het wordt steeds normaler, want iedereen doet het. De vrouwen in de gemeenschap zijn nu heel trots dat ze dit kunnen doen, dat maakt hen heel blij.”


In Afghanistan zorgt Medair ervoor dat kwetsbare families eten, voedselzekerheid, veilig drinkwater, latrines en hygiëne krijgen. Met uw steun maken we een levensreddend verschil voor enkele van de meest verwaarloosde gemeenschappen ter wereld.

Voor deze inhoud is gebruik gemaakt van informatie van Medair-medewerkers in het veld en op het hoofdkantoor. Namen zijn om veiligheidsredenen gewijzigd. De zienswijzen in dit bericht vallen onder de verantwoordelijkheid van Medair en dienen op geen enkele wijze beschouwd te worden als de officiële opvatting van enige andere organisatie.

Post Author: Jacobjan